.

niedziela, 4 września 2011

Bliny z grzybami.




Wrzesień to pora grzybobrania. Przepisów na potrawy z grzybami jest mnóstwo, bo dzięki nim, każde nawet najzwyklejsze danie nabiera charakteru, smaku i zapachu. Dzisiaj prezentuję bliny pszenne z grzybami leśnymi. Rosyjskie bliny z kawiorem z bieługi na pewno nam się przejadły.

 
 Składniki na 6szt ,średnica 15cm.

3 szklanki mąki
0,5 litra mleka
30 g drożdży
4 jajka
1łyżka stopionego masła
sól
Podgrzać lekko połowę mleka, wsypać połowę mąki, drożdże i sól. Pozostawić, aby urosło.
Dodać resztę mąki i mleka, wbić żółtka i wlać stopione masło.
Ubić pianę z białek , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Smażyć  bliny(placuszki, racuszki) na oleju, na średnim ogniu z obu stron.

Grzyby, najlepiej te zebrane w lesie, udusić z przesmażoną cebulą, podlewając białym winem. Pod koniec dorzucić cząstki pomidora. Doprawić solą i pieprzem.

Grzyby nałożyć na bliny, posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Można bliny przełożyć grzybami.

Inna wersja ,też atrakcyjna, to bliny z łososiem wędzonym i śmietaną. Pycha!

A dla dzieci, które właściwie grzybów jeść nie powinni, wersja słodka. Podajemy bliny z konfiturami, a jeszcze lepiej ze świeżymi  owocami i syropem klonowym.

1 komentarz:

  1. Jeszcze nie robiłam nigdy blin. Powiem ci szczerze, że odwiedzanie blogów kulinarnych przypomina lub pokazuje mi ile rzeczy powinnam jeszcze zrobić, ile smaków poznać, że kuchnia codziennie powinna być inna nie powtażalna :)

    OdpowiedzUsuń