Przepis dla pań, które nie lubią zagniatania. Mało pracy, ale długie oczekiwanie zakończone wspaniałym efektem.
Składniki na małą blaszkę.
Umieszczać po kolei w dosyć dużym naczyniu:
5 dag drożdży rozkruszyć na dnie
posypać cukrem 0,5szklanki
rozsypać 1 cukier waniliowy
polać 1/3 szklanki oleju
3 jajka roztrzepane
½ szklanki mleka
posypać 1 szklanką mąki.
Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na noc lub dzień.
Po tym "krótkim" oczekiwaniu wyjąć z lodówki, wymieszać drewnianą łyżką ,wsypać 1 szklankę mąki i szczyptę soli. Wymieszać i wylać ciasto o konsystencji gęstej śmietany na blaszkę.
Zrobić kruszonkę z:100 g mąki
50g cukru
50 g masła
Ciasto posypać owocami np. porzeczkami, malinami jagodami i kruszonką.
Wstawić do, uwaga, zimnego piekarnika. Nastawić temp. 160-170oC i piec 45-50 minut.
Oj,bardzo podoba mi się ten przepis.Jestem leniwa,ale cierpliwa!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam dzisiaj piekę drugi raz placek Pani przepisu. Rewelacja, polecam ten przepis.
OdpowiedzUsuń