Generał z Markizem. |
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć vegetą i przyprawą fajita. Można użyć ulubionych ziół i przypraw. Ważne żeby kurczak odstał , a mięso kurczaka przeszło aromatem przypraw. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
Usunąć etykietkę z butelki ( namoczyć piwo w wodzie). Nadziać kurczaka na butelkę z piwem, tak by szyjka butelki wystawała na zewnątrz, a wypływające piwo spływało po mięsie kurczaka. Całość ustawić na blasze ( naczyniu do zapiekana) i piec z włączonym termo obiegiem około 90 minut w temperaturze 170oC. Po ½ godzinie dołożyć obrane ziemniaki. Tak upieczony kurczak jest aromatyczny i bardzo soczysty.Przepis autorstwa M.Gessler, który zobaczyłem w programie „Kuchenne rewolucje”. Nie jestem zwolennikiem tego typu programów robionych pod publiczkę, ale przepis postanowiłem sprawdzić.
Słyszałam o tym sposobie, jednak nie odważyłam się wciskać "kuraka" na butelkę. Bardzo oryginalnie i smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńjak patrze na tego kurczaka Panie Edwardzie to robie sie glodny. Grzesiek
OdpowiedzUsuń