Ostatnio przeczytałem książkę „ Kot alchemika ” Waltera Moersa i zapisałem sobie m.in. kilka ciekawych fragmentów dotyczących oczywiście kuchni i jedzenia.
„ Eisspin serwował fantastyczne pyszności, jedna za drugą, a przy każdej pojawiała się wiele wyjaśniająca informacja, pasjonująca historia czy też jakaś szalona legenda. Echo jeszcze nigdy w życiu nie bawił się tak dobrze, objadając przy tym wykwintnymi daniami”
„Ignoranci szukają znajomych smaków – najchętniej cały czas jedliby to samo. Ale gourmet * spróbowałby nawet pieczonej parkowej ławki tylko po to, żeby przekonać się, jak smakuje”
Dlaczego o tym piszę. Z dwóch powodów. Jedząc nowe danie, nieznany owoc lub warzywo lubię posłuchać jakiejś informacji na ten temat. Drugi powód to te sosy. Przygotowując mięsa, ryby czy też warzywa na grilla, napracujemy się przyprawiając, marynując a potem podajemy do tego ketchup lub musztardę. Zrobienie dobrego sosu nie zajmuje dużo czasu, a dostarczy na pewno nowych doznań smakowych.* gourmet - smakosz
Sos guacamole
Sos, który najczęściej towarzyszy kuchni meksykańskiej. Podawany m.in. do tortilli i tacos. Jest również świetny, jako dodatek do mięs z grilla. Ważne żeby avokado było dojrzałe.
1 avokado
1 pomidor concasse pokrojony w kostkę
1 ząbek posiekanego czosnku
1 mała cebula
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1 mała papryczka chili
2 łyżki oliwy extra virgin
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Z avokado usunąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, skropić cytryną i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Cebulę, czosnek i chili pokroić w drobną kostkę, dodać do avokado. Na koniec dodać pokrojony pomidor, kolendrę i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pomidory concasse są to pomidory bez skórki i mają usunięte gniazda nasienne.
Sos serowy z papryczką jalapeño.
100 gr. ser topiony śmietankowy
50 gr. ser pleśniowy
50 ml. białe wino wytrawne
2 łyżki koncentrat pomidorowy
1 mała cebula
½ papryczki jalapeño.
½ łyżeczki słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz
Śmietanę rozgrzać, rozpuścić sery, dodać przesmażoną na 1 łyżce cebule i pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać na jednolitą masę blenderem. Jeżeli sos jest za gęsty można dodać mleko lub bulion z drobiu.
Sos do drobiu, warzyw z grilla.
Sos czosnkowy
20 dkg. majonez winiara
10 dkg. śmietana kwaśna 18%
2 główki czosnek
½ cytryny – sok
20 gramów curry powder
½ pęczek koperek świeży
Do smaku sól, pieprz, vegeta, cukier
Majonez połączyć ze śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Wszystko razem zmiksować blenderem. Sos do grillowanej karkówki .
Sos pomidorowy z czerwoną papryką.
1 czerwona papryka bez skórki
1 czerwona cebula
Sok z jednej limonki
1 papryczka chili
mały kawałek świeżego posiekanego imbiru
4 ząbki czosnku
½ szklanki bulionu z drobiu
3 łyżki słodko – pikantnego sosu chili ( tao-tao)
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Sok pomidorowy zgęszczony
Paprykę bez skórki bardzo drobno pokroić w kostkę. Pozostałe składniki dokładnie zmiksować. Na koniec dodać przesmażoną na oliwie paprykę i wymieszać. W sosie kawałeczki papryki mają być wyczuwalne.
Cała prawda w Twoim komentarzu.Polacy w pewnym momencie zachłysnęli się Ameryką i za bardzo hołdują fast foodom i keczupom.A sosy to klasyka.
OdpowiedzUsuń