1 duży różowy pstrąg
4 plasterki cytryny
2 łyżki posiekanej pietruszki
4 dkg masła
Przyprawa do ryb
Sos:
½ szklanki śmietany 18%
2 łyżki chrzanu
2 łyżki majonezu
1 kwaśne jabłko
Cukier, sól, pieprz.
W czasie w którym pieczemy pstrąga zrobić do niego sos.
Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z pozostałymi składnikami. Wstawić na chwilę do lodówki .
PS. Jeżeli posiadamy pieprz cytrynowy, to zamiast przyprawy do ryb posypać odrobiną soli i tym pieprzem. Należy pamiętać, dodając cytrynę powinniśmy ją przed pokrojeniem w plasterki sparzyć wrzątkiem, zahartować zimną wodą ,osuszyć i dopiero pokroić w plasterki.
Pstrąg wyjęty z folii |
No, fajny przepis...lubię ryby pieczone w folii...
OdpowiedzUsuńzwłaszcza dobrze zrobione:)
Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńCzęsto przygotowuję łosia w taki właśnie sposób - pstrąga jeszcze nie próbowałam :)