Rolada z pianką truskawkową.
Biszkopt:
4jajka
4łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy,
szczypta soli.
Białka ubić z cukrem na pianę. Dodać ubite żółtka i przesiane mąki.Wymieszać delikatnie.
Ciasto wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni około 7min.
Teraz uwaga!
Papier zdjąć i zrolować ciasto razem ze ściereczką.
Kiedy ciasto ostygnie roladę rozwinąć, posmarować przygotowanym nadzieniem i ponownie zrolować. Oczywiście ściereczkę pozostawić na zewnątrz.
.
Nadzienie może być dowolne; ulubiony krem tortowy, bita śmietana z owocami lub bez czy galaretka owocowa.
30-40dag truskawek, mogą być mrożone, zmiksować.
Dodać galaretkę truskawkową rozpuszczoną w szklance wody.
Ubić 250ml śmietanki kremowej i wymieszać(można mikserem) z masą truskawkową.Gdy trochę stężeje posmarować biszkopt i zrolować.
Roladę można posypać cukrem pudrem, posmarować kremem lub jakąś polewą.
Ozdobić wg fantazji.
Zrobiłam z pianką z mrożonych truskawek.Pychotka.Pozdrowienia
OdpowiedzUsuń