Składniki:
2-3 ząbki czosnku
Kawałek korzenia imbiru i galangalu
Skórka z limonki
2- 3 łodygi świeżej trawy cytrynowej
Małe cebulki ze szczypiora
Świeża kolendra
Kapusta pak-choi
3-4 papryczki jalapeno
Suszone liście z limonek
Mleko kokosowe niesłodzone
Bulion z kurczaka
Green curry paste – zielona pasta curry
Water chestnuts - kasztany wodne
Bamboo shoots- pędy bambusa
Shrimp paste – pata krewetkowa
Palm sugar
3 – 4 piersi z kurczaka
2 czerwone papryki
Sól morska
Sok z limonki
Sos sojowy Kikkoman
Kurczaka pokroić w dużą kostkę i zamarynować – zielona pasta curry, cukier palmowy, sok z limonki, sos sojowy kikkoman, pasta krewetkowa. Odstawić na pół godziny.
Czosnek, korzenie imbiru i galangalu,1 papryczkę jalapeno, skórkę z 1 limonki, trawe cytrynową i cebulki ,drobno pokroić i przesmażyć na woku. Dodać 2 czerwone papryki pokrojone w 1 cm kawałki, zieloną pastę curry. Uważać na ilość.
Całość zalać mlekiem kokosowym i bulionem. Włożyć kawałki kurczaka i dusić ok. 10 minut. Następnie dodać suszone liście z limonki, pokrojony na 1,5 cm. kawałki szczypior, posiekaną kolendrę, pokrojoną kapustę chińską pak – choi, kasztany wodne i pędy bambusa. Można dodać jeszcze 2-3 całe papryczki jalapeno – jeżeli ktoś lubi bardzo pikantne. Doprawić do smaku.
Podawać z jaśminowym ryżem.
Podawać z jaśminowym ryżem.
A trawka cytrynowa to ma być prosto z grządki czy może być suszona?
OdpowiedzUsuńA te wszystkie ingrediencje to można zamówić u Christophera?
OdpowiedzUsuńNie dość , że kurczak to jeszcze curry.
OdpowiedzUsuńUwielbiam. świetne zestawienie, aż slinka cieknie..
Pozdrawiam
www.Grillowo.Blogspot.com