Składniki:
4 szklanki bulionu z drobiu
1 pierś z kurczaka
2 żółtka
1 /2 szklanki śmietany 18%
1 mały słoik zielonych szparagów
1 mały kalafior
Garść śliwek suszonych kalifornijskich bez pestek
3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, sól, biały pieprz
½ pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Kalafior podzielić na różyczki i gotować 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Kurczaka pokroić w cienkie krótkie paski. Śliwki sparzyć, przełożyć na sito, żeby obciekły i przekroić na pół.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać bulion, dobrze wymieszać. Dodać mięso i śliwki, gotować na małym ogniu 20 minut. Śmietanę roztrzepać z żółtkami, wlać do zupy, wymieszać. Przyprawić.
Szparagi pokroić. Kalafior i szparagi włożyć do zupy, wymieszać i podgrzać.
Zupę wlać do talerzy. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz