Okrągłą foremkę do zapiekania wysmarować oliwą. Forma powinna mieć wysoki brzeg na około 2, 5 centymetra.
Mały bakłażan, cukinia, papryka czerwona i zielona – wszystkie te warzywa pokroić w paski. Cebulę w piórka. Warzywa przesmażyć na patelni. Najpierw cebulę i paprykę, następnie cukinię i bakłażana. Jeżeli ktoś lubi może dodać posiekane dwa ząbki czosnku do smażonej cebuli. Warzywa posolić i popieprzyć. Wymieszać i przełożyć do foremki w której będą się zapiekać.
2 jajka roztrzepać z 2 łyżkami śmietany i polać warzywa, lekko wymieszać. Wszystko posypać startym parmezanem.
Całość należy nakryć krążkiem gotowego ciasta francuskiego. Ciasto po nakłuwać , brzegi ciasta wywinąć na brzeg blachy.
Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku około 20 minut.
Podczas pieczenia quiche maison . Dwa pomidory pokroić w plastry, obtoczyć w mące i podpiec na gilowej patelni.
Zrobić sos 5łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, kilka świeżych pokrojonych liści bazylii, sól, pieprz. Wszystko razem zmiksować.
Na talerzach ułożyć młode listki szpinaku, na to położyć grillowane plastry pomidorów, kilka czarnych oliwek i polać sosem. Obok ½ upieczonego placka.
Uwaga : - Po wyjęciu blaszki z piekarnika należy placek przewrócić na talerz jarzynami do góry i dopiero wtedy ułożyć ½ placka przy pomidorach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz