.

poniedziałek, 16 marca 2009

Tarta ze szpinakiem

Witam serdecznie i bardzo smacznie.
Dzisiaj – Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim.

Tarta (fr.tarte) – jest to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie ( np.z malinami), jak i wytrawne (słone) np. ze szpinakiem.
W naszym przypadku użyjemy gotowego, mrożonego ciasta francuskiego. Przynajmniej będziemy mieli pewność że unikniemy zakalca. Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Ta prosta francuska przystawka, podawana na ciepło jest wystarczającym daniem na kolację, a podana z butelką dobrego wina jest wręcz idealnym daniem. Ten okrągły placek jest bardzo efektowną potrawą i wcale po niej nie widać, jak łatwo się ją przyrządza. Gotując we Francji w uroczym hotelu Mariza, w przepięknej miejscowości La Baule nad Atlantykiem, często chodziłem z żoną na romantyczne kolacje przy świecach i zajadaliśmy się tartą z frutti di mare ( owoce morza). Proszę się nie śmiać, z żoną też można chodzić na romantyczne kolacje.
Wielu ludziom szpinak kojarzy się z koszmarem dzieciństwa, ale zaręczam nie w tym przypadku. Przepis na przyrządzenie szpinaku otrzymałem od serdecznego przyjaciela Filipińczyka Lorenzo Diaza .Cała tajemnica doskonałego smaku tej szpinakowej tarty to właśnie to mleko kokosowe.

Składniki:
1 opakowanie mrożone ciasto francuskie
1 opakowanie mrożony szpinak ,najlepiej w liściach. Najlepszy jest świeży szpinak. Należy go pozbawić twardych łodyżek, blanszować 1-2 minuty i posiekać nożem na desce.
5 ząbków obranego i posiekanego czosnku
1 duża pokrojona w drobną kostkę cebula
1 puszka skondensowanego mleka kokosowego ( do tej ilości użyjemy ½ puszki)
15 dkg. ser feta najlepszy grecki pokrojony w kostkę
3 jajka roztrzepane
5 dkg .masło
Olej do smażenia, sól ,czarny pieprz, szczypta startej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 C. Rozmrożone ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy i wykładamy nim okrągłą formę o śr.23 cm .naciągając ciasto na brzegi formy. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na 10 minut do piekarnika. W trakcie pieczenia podniesie się do góry, ale nie należy się tym przejmować.
Teraz szpinak. W rondlu, najlepiej stalowym, rozgrzewamy 2 łyżki oleju i po chwili dodajemy masło, wrzucamy czosnek i cebulę .Mieszamy i szklimy cebulę. Trzeba uważać żeby nie spalić czosnku, bo potrawa będzie gorzka i niesmaczna .Dokładamy szpinak i na małym ogniu mieszając od czasu do czasu rozmrażamy szpinak. Jeżeli używamy świeżego szpinaku to dusimy tylko chwilę. Dodajemy mleko kokosowe, solimy, dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową .Szpinak musi być doprawiony zdecydowanie. Redukujemy czyli odparowujemy nadmiar płynu. Po kilku minutach nasz szpinak jest już prawie gotowy. Przekładamy szpinak na sito i niech obcieknie. Teraz szpinak do miski i dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy i na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Z pozostałego ciasta można wykroić paski i ułożyć w szachownicę na wierzchu tarty. Paski posmarować rozbełtanym jajkiem, będą ładne i błyszczące. Nasz placek wkładamy do piekarnika 180 C na około 30 minut. Wyjmujemy czekamy 5 minut, kroimy i podajemy do stołu.

1 komentarz:

  1. Pyszna tarta,smakuje nawet tym ,którzy nie lubią szpinaku.

    OdpowiedzUsuń