wtorek, 31 marca 2009
Cappuccino z kurek podane w filiżance
Co jest ważne przy podaniu w ten sposób kurek. Pierwsza sprawa to dobrze wyczyścić i umyć kurki. Następnie kurki pokroić w niezbyt drobne części. Zagotować wodę posolić i dodać trochę cukru. Do wrzątku wrzucić kurki. Gotować najwyżej 3 minuty. Im dłużej się grzyby gotuje tym są bardziej twarde. Kurki odcedzić na sicie. Przygotować wycięte z chleba tostowego kółka wielkości filiżanki i opiec je w tosterze albo w piekarniku. Na koniec przygotować jajko w koszulce. Jak je przygotować ? Opis w przepisie na Wielkanocne śniadanie.
Składniki:
25 dkg. świeże kurki
2 ząbki czosnku
1 cebula
Olej i masło do smażenia
Krążek z chleba tostowego
50ml. śmietana kwaśna 18%
Posiekany koperek
1 jajko w koszulce
Trochę posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Posiekać czosnek i cebulę. Przesmażyć na oleju wymieszanym z masłem. Dodać kurki i smażyć ok. 5 minut. Posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć do filiżanki. Na grzybach położyć grzankę z chleba tostowego. Śmietanę wymieszać z koperkiem, polać grzankę. Na to położyć jajko w koszulce ,które należy lekko posolić. Całość wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorkiem . Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz