Ten wykwintny smakołyk po raz pierwszy
został podany w 1882r w Paryżu, "U Maxima", na cześć Sarah Bernhard,
która zagrała główną rolę w melodramacie "Fedora". Ten rozrzutny tort
nie wymaga pieczenia. Uchodzi za bardzo elegancki ,jest pyszny i niestety
bardzo kaloryczny. Istnieje kilkanaście wersji wykonania. Wersja klasyczna to
czekolada i migdały, ale bardzo rozpowszechniona jest składanka czekolada,
migdały i orzechy przełożone waflami. Ja podam przepis trochę lżejszy i bez
przekładania waflami.
1 wafel na spód.
1 wafel na spód.
Masa czekoladowa.
200g masła
200g gorzkiej czekolady
¾ szkl. mleka
3 łyżki ciemnego kakao
1 jajko
2 żółtka
150g cukru
40ml spirytusu
Masło ubić na puszystą masę.
Zagotować mleko z cukrem i kakao.
Na parze ubić żółtka, zalać gorącym mlekiem i ubijać 5min.wystudzić.
Masę dodawać stopniowo do masła i ucierać mikserem. Stopniowo wlewać spirytus.
Roztopić czekoladę i przestudzoną dodać do kremu. Ucierać jeszcze 2-3minuty.
Wstawić do lodówki, by masa stężała.
Masa migdałowa
200g zmielonych migdałów bez łupin
200gcukru
50g kaszy manny
1/3 szkl.śmietanki12%
sok z ½ cytryny
3 łyżki spirytusu
Zagotować kaszkę ze śmietanką, dodać cukier i migdały. Chwilę gotować mieszając. Ostudzić.
Dodać sok z cytryny i spirytus.200g masła
200g gorzkiej czekolady
¾ szkl. mleka
3 łyżki ciemnego kakao
1 jajko
2 żółtka
150g cukru
40ml spirytusu
Masło ubić na puszystą masę.
Zagotować mleko z cukrem i kakao.
Na parze ubić żółtka, zalać gorącym mlekiem i ubijać 5min.wystudzić.
Masę dodawać stopniowo do masła i ucierać mikserem. Stopniowo wlewać spirytus.
Roztopić czekoladę i przestudzoną dodać do kremu. Ucierać jeszcze 2-3minuty.
Wstawić do lodówki, by masa stężała.
Masa migdałowa
200g zmielonych migdałów bez łupin
200gcukru
50g kaszy manny
1/3 szkl.śmietanki12%
sok z ½ cytryny
3 łyżki spirytusu
Zagotować kaszkę ze śmietanką, dodać cukier i migdały. Chwilę gotować mieszając. Ostudzić.
Na wafel o średnicy 22cm wyłożyć połowę masy migdałowej, na nią warstwę masy
czekoladowej i znowu masę migdałową i resztę czekoladowej.
Można polać roztopioną czekoladą i posypać migdałami.
Ciekawszym smakowo (dla mnie) jest nałożenie całej masy migdałowej i na nią całej masy czekoladowej. Możemy przygotować tort kwadratowy, jeżeli nie mamy okrągłych wafli, lub wyciąć koło.
Po zjedzeniu kawałka tortu zalecany intensywny spacerek!, to też duża przyjemność.
Można polać roztopioną czekoladą i posypać migdałami.
Ciekawszym smakowo (dla mnie) jest nałożenie całej masy migdałowej i na nią całej masy czekoladowej. Możemy przygotować tort kwadratowy, jeżeli nie mamy okrągłych wafli, lub wyciąć koło.
Po zjedzeniu kawałka tortu zalecany intensywny spacerek!, to też duża przyjemność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz