Myślę, że burak czerwony jest warzywem
niedocenionym, przynajmniej współcześnie. W czasach PRL-u i w czasach barów był
niezastąpiony i słusznie. O tym, że sok z buraków odtruwa organizm, dietetycy
wiedzieli już 100 lat temu. Dzisiaj czerwony burak budzi jeszcze większe
zainteresowanie ze względów medycznych. Jego odczyn wybitnie zasadowy dobry
jest dla mięsożerców. Buraki dobrze wpływają na trawienie, przyczyniają się do
zdrowego wyglądu włosów, skóry i paznokci. Zawierają duże ilości
fitoestrogenów, które mogą zmniejszać dolegliwości wieku, przejściowego i ma
wiele innych zalet, a przede wszystkim jest smaczny.
Buraczki i jabłka smakosza-faszerowane.
2 buraki czerwone
2 jabłka winne
1 łyżka masła
½ szkl. śmietany 18% kwaśnej
1 łyżka chrzanu
sok z ½ cytryny
sól, cukier, pieprz młotkowany
Buraki ugotować, obrać. Jednego zetrzeć, a w drugim wydrążyć wnętrze,
1 jabłko obrać i lekko obgotować, wnętrze wydrążyć.
Drugie jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i podsmażyć na łyżce masła z cukrem, skropić sokiem z cytryny.
Wnętrze buraczka i jabłka skropić cytryną i posypać pieprzem .
Środek buraczka wypełnić podsmażonymi ,startymi jabłkami, a wnętrze jabłka, startym burakiem posypanym pieprzem.
Chrzan wymieszać ze śmietaną ,doprawić do smaku i nałożyć na wierzch buraczka i jabłka.
Osobno podać sos chrzanowy.
Życzę zdrowia, najwięcej cennych składników zawierają buraki z ciemna skórką i miąższem o głębokiej "buraczkowej" barwie.
Buraczki i jabłka smakosza-faszerowane.
2 buraki czerwone
2 jabłka winne
1 łyżka masła
½ szkl. śmietany 18% kwaśnej
1 łyżka chrzanu
sok z ½ cytryny
sól, cukier, pieprz młotkowany
Buraki ugotować, obrać. Jednego zetrzeć, a w drugim wydrążyć wnętrze,
1 jabłko obrać i lekko obgotować, wnętrze wydrążyć.
Drugie jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i podsmażyć na łyżce masła z cukrem, skropić sokiem z cytryny.
Wnętrze buraczka i jabłka skropić cytryną i posypać pieprzem .
Środek buraczka wypełnić podsmażonymi ,startymi jabłkami, a wnętrze jabłka, startym burakiem posypanym pieprzem.
Chrzan wymieszać ze śmietaną ,doprawić do smaku i nałożyć na wierzch buraczka i jabłka.
Osobno podać sos chrzanowy.
Życzę zdrowia, najwięcej cennych składników zawierają buraki z ciemna skórką i miąższem o głębokiej "buraczkowej" barwie.
jakie to w sumie proste, a pyszne i piękne.
OdpowiedzUsuńBardzo elegancko podane te" niespodzianki"buraczano jabłkowe i na pewno bardzo smaczne.Ela
OdpowiedzUsuń