30 dag truskawek dojrzałych
30 dag malin
30 dag żurawin
0,4 l wódki
3łyżki cukru
0,5 szklanki wody
Oczyszczone owoce zasypać cukrem i pozostawić, aby puściły sok.
Żurawiny rozgnieść ,zalać wodą przegotowaną .
Wszystkie owoce przecedzić .
Do karafki wlać wódkę, soki z owoców i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na kilka dni.
środa, 1 czerwca 2011
Mus z truskawek z bitą śmietaną.
listki mięty
Truskawki zmiksować z 3 łyżkami cukru.
Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru.
Mus i śmietanę nałożyć do pucharków.
Udekorować miętą. Zawieruszona nutka mięty dodaje wspaniałego smaku.
Truskawki zmiksować z 3 łyżkami cukru.
Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru.
Mus i śmietanę nałożyć do pucharków.
Udekorować miętą. Zawieruszona nutka mięty dodaje wspaniałego smaku.
Mus z truskawek i kiwi z bitą śmietaną.
1/2 kg truskawek
200ml śmietany do ubicia
5 łyżek cukru
listki mięty
200ml śmietany do ubicia
5 łyżek cukru
listki mięty
Kiwi
Truskawki zmiksować z 3 łyżkami cukru.
Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru.
Mus i śmietanę nałożyć do pucharków. Dodać kilka plasterków kiwi. Kiwi nasz mus truskawkowy ożywi.
Udekorować miętą. Zawieruszona nutka mięty dodaje wspaniałego smaku.
Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru.
Mus i śmietanę nałożyć do pucharków. Dodać kilka plasterków kiwi. Kiwi nasz mus truskawkowy ożywi.
Udekorować miętą. Zawieruszona nutka mięty dodaje wspaniałego smaku.
Orzeżwiający coctail.
30dag truskawek1 szklanka jogurtu ,naturalny lub truskawkowy
80 gr. lody truskawkowe ( 2 gałki )
cukier wg smaku
Listki mięty
Oczyszczone truskawki i resztę składników zmiksować.
Przelać do szklanek i podawać z miętą.
Odkurzony przepis:
Truskawki z balsamico z pieprzem.
3 pomarańcze
Przelać do szklanek i podawać z miętą.
Odkurzony przepis:
Truskawki z balsamico z pieprzem.
3 pomarańcze
40 ml. likier pomarańczowy
1 łyżka cukru pudru
1 ½ łyżki octu balsamicznego
½ łyżeczka pieprzu grubo mielonego
Wycisnąć sok z pomarańczy, wlać na patelnię podgrzewać, zredukować do połowy, dolać likier pomarańczowy.
Bardzo dobry jest likier Grand Marnier który jest wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy z dodatkiem ziół.
Truskawki, umyte i osuszone, przekroić na połowę, posypać cukrem pudrem.
Na talerzyk wlać sok zmieszany z likierem. Ułożyć truskawki i polać odrobiną octu balsamicznego, oczywiście aceto balsamico di Modena.
Na koniec oprószyć grubo zmielonym pieprzem.
Subskrybuj:
Komentarze (Atom)



















