Domowy gulasz, tym razem z wieprzowiny. Jest inny niż z
wołowiny, ale równie smaczny.
Składniki:
½ kg mięso wieprzowe z łopatki
½ kg mięso wieprzowe z szynki
1 duża cebula
1 łyżeczka papryki słodkiej
5 grzybków suszonych ( borowiki)
Bulion z drobiu
2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki oleju do smażenia
Pieprz świeżo mielony
Vegeta
Wykonanie:
Oba rodzaje mięsa pokroić w grubą kostkę, posypać vegetą
i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Mięso powinno
przejść przyprawami.
Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć mięso na ciemny
kolor. Przełożyć do garnka w którym mięso będzie się dusiło.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na pozostałym po
smażeniu mięsa tłuszczu, pod koniec smażenia, dodać do cebuli 1 łyżeczkę
słodkiej papryki. Wymieszać i dodać do mięsa. Wrzucić parę suszonych grzybów,
podlać bulionem do wysokości mięsa i
dusić pod przykryciem do miękkości.
Zaciągnąć mąką ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i
śmietaną.
Podawać z kaszą gryczaną, podpłomykiem, ziemniakami ,
kopytkami, plackami ziemniaczanymi –co kto lubi.
mniam, mniam....gulasz! uwielbiam...;0)
OdpowiedzUsuń