Galantine of duck
Składniki.
10 dag wątróbka z kurczaka
25 dag mięso z indyka
1 bułka namoczona w mleku
15 śliwki suszone
50 ml śmietana 36%
1 jajko
gałka muszkatołowa
majeranek
vegeta
sól
pieprz
Wykonanie.
Kaczkę wyluzować,
uformować prostokątny płat mięsa. Doprawić vegetą, majerankiem i pieprzem.
Przygotować farsz -
wątróbkę, mięso z indyka, odciśniętą bułkę i śliwki suszone, zmielić. Dodać
jajko, śmietanę i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.
Płat mięsa z kaczki ułożyć
na foli do pieczenia, skórą do dołu i ułożyć farsz. Całość zwinąć w rulon,
obwiązać nicią kucharską.
Wstawić do nagrzanego do
180 oC piekarnika, piec około 2 godzin. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku
do całkowitego ostygnięcia.
PS. Osobiści lubię
balotynę lekko spłaszczoną, po upieczeniu obciążam ją deską.
Różnica pomiędzy balotyną
a galantyną - robiąc balotynę pozostawiamy mięso przy skórze, przy galantynie,
pozostawiamy tylko skórę, a mięso mielimy razem z pozostałymi składnikami.
Fantastycznie smaczne i ładnie przygotowane smakołyki na święta szykujesz. Mniam... :)
OdpowiedzUsuńwooowwwww wspaniałe, eleganckie danie:) idealne na zbliżające sie święta
OdpowiedzUsuń