Fricassee with leek.
Będzie trochę
smaków tureckich, które chodzą za mną po ostatnim pobycie w tym aromatycznym
kraju.
Potrawka z pora
zachwyciła mnie swoim odmiennym smakiem od dotychczasowych propozycji. Można
jeść jako samodzielne danie, ale jest też doskonałym dodatkiem do kofte lub
kurczaka.
Składniki.
30 dag pora
2 marchewki
1 cebula
100g ryżu
1/2 cytryny
1/2 pomarańczy
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
Wykonanie.
Wybieramy por
raczej cieńszy i kroimy w 3 cm kawałki.
Marchewkę
kroimy w talarki, a cebulę siekamy.
Na rozgrzanej
oliwie smażymy cebulę, dodajemy marchew i pory i smażymy 5 minut, mieszamy.
Wlewamy 2
szklanki wrzącej wody ,dodajemy ryż, sól , sporo pieprzu oraz sok z cytryny i
pomarańczy. Ilość soku możemy dostosować do swoich smakowych preferencji.
Wszystko dusimy ,pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę i będzie dostatecznie
miękki.
Kiedy lekko przestygnie podajemy. Zachęcam do wypróbowania tej wersji.
Potrawka jest smaczna, łatwa i szybka.
biorę w ciemno:) moje smaki!
OdpowiedzUsuńJak koleżanka powyżej- też biorę w ciemno. Już mi ślinka cieknie na widok samego zdjęcia.
OdpowiedzUsuńto ja poproszę porcyjkę:)
OdpowiedzUsuńMiłe Panie,częstujcie się,smak wyśmienity,nie pożałujecie.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, uwielbiam takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie!!! :)