.

czwartek, 13 marca 2014

Pide z mięsem mielonym.


Pide with minced meat.



Tureckie pide to taka włoska pizza. Bardzo lubię takie małe domowe z różnym nadzieniem. W Turcji zazwyczaj podają długie pide, pokrojone w poprzek na małe porcje. Moje domowe to łódeczki  18cm są bardzo poręczne w jedzeniu.

Składniki  -  4 sztuki.
Ciasto.
225g mąki pszennej
10g drożdży
1/4 łyżeczki cukru
60ml letniej wody
1 łyżka oleju
2 łyżki jogurtu
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie.
130g mięsa mielonego
1/3 papryki czerwonej
1 pomidor
1 cebula
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku

Wykonanie.
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z resztą składników (mąkę przesiać) i dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przetrzeć naoliwionymi dłońmi ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.
Teraz robimy nadzienie.
Mielone mięso (w Turcji baranina, u mnie akurat wieprzowe ) przesmażyć na oleju ,aż będzie kruche. Posolić, posypać pieprzem.
Warzywa pokroić w drobną kostkę ,wymieszać z mięsem. Dodać posiekany tymianek i czarnuszkę. Doprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ,podzielić na 4 części, wywałkować  4 owalne placki.
Na placki nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem lub jajkiem.
Piec 20 min, ostatnie 5 min z termoobiegiem, w temp.225stop.
Pide to doskonała przekąska ,dodatek do zup, a może stanowić samodzielne danie.
Smacznego.

12 komentarzy:

  1. Wygląda nieziemsko, z resztą ja wszystko u Ciebie kolorowe i pachnące nawet przez ekran komputera :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie niby chlebki. Ciekawy przepis, wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja, zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajowy pomysł. To jeden z takich przepisów które już by się wykorzystało :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Moim skromnym zdaniem pizza może nie wytrzymać takiej konkurencji. Super

    OdpowiedzUsuń
  6. Od ciebie to się można wiele nauczyć. Pide nie jadłam ale tak mi się spodobały że zrobię. Piękne łódeczki takie wyszły :-) a to turecka pizza :-) pozdrawiam słonecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Una divertida propuesta para presentar una pizza u otros platos. Me llevo la idea. Saludos.

    OdpowiedzUsuń
  8. super, jak zobaczyłam na zdjęcia, to pomyślałam, że to bardzo skomplikowane, ale nie, ja tez dam radę, bo są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pide uda się każdemu.Nie musisz formować łódeczek,może być inny kształt.Są naprawdę smaczne z każdym innym farszem.Powodzenia.

      Usuń
  9. Zjadłabym :) uwielbiam takie jedzenie!

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubię te tureckie pizze:)

    OdpowiedzUsuń