Pide with minced
meat.
Tureckie pide
to taka włoska pizza. Bardzo lubię takie małe domowe z różnym nadzieniem. W
Turcji zazwyczaj podają długie pide, pokrojone w poprzek na małe porcje. Moje
domowe to łódeczki 18cm są bardzo poręczne w jedzeniu.
Ciasto.
225g mąki
pszennej
10g drożdży
1/4 łyżeczki
cukru
60ml letniej
wody
1 łyżka oleju
2 łyżki jogurtu
1/2 łyżeczki
soli
Nadzienie.
130g mięsa
mielonego
1/3 papryki
czerwonej
1 pomidor
1 cebula
1 łyżka
tymianku
1 łyżeczka
czarnuszki
1 łyżka oleju
sól, pieprz do
smaku
Wykonanie.
Drożdże
rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z resztą składników (mąkę przesiać) i
dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przetrzeć naoliwionymi dłońmi
,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.
Teraz robimy
nadzienie.
Mielone mięso
(w Turcji baranina, u mnie akurat wieprzowe ) przesmażyć na oleju ,aż będzie
kruche. Posolić, posypać pieprzem.
Warzywa pokroić
w drobną kostkę ,wymieszać z mięsem. Dodać posiekany tymianek i czarnuszkę. Doprawić
do smaku.
Wyrośnięte
ciasto zagnieść ,podzielić na 4 części, wywałkować 4 owalne placki.
Na placki
nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem lub jajkiem.
Piec 20 min, ostatnie
5 min z termoobiegiem, w temp.225stop.
Pide to
doskonała przekąska ,dodatek do zup, a może stanowić samodzielne danie.
Smacznego.
Wygląda nieziemsko, z resztą ja wszystko u Ciebie kolorowe i pachnące nawet przez ekran komputera :)
OdpowiedzUsuńLubię takie niby chlebki. Ciekawy przepis, wart wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńrewelacja, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńFajowy pomysł. To jeden z takich przepisów które już by się wykorzystało :D
OdpowiedzUsuńtaka smaczna, inaczej podana kanapka :)
OdpowiedzUsuńMoim skromnym zdaniem pizza może nie wytrzymać takiej konkurencji. Super
OdpowiedzUsuńOd ciebie to się można wiele nauczyć. Pide nie jadłam ale tak mi się spodobały że zrobię. Piękne łódeczki takie wyszły :-) a to turecka pizza :-) pozdrawiam słonecznie
OdpowiedzUsuńUna divertida propuesta para presentar una pizza u otros platos. Me llevo la idea. Saludos.
OdpowiedzUsuńsuper, jak zobaczyłam na zdjęcia, to pomyślałam, że to bardzo skomplikowane, ale nie, ja tez dam radę, bo są rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńPide uda się każdemu.Nie musisz formować łódeczek,może być inny kształt.Są naprawdę smaczne z każdym innym farszem.Powodzenia.
UsuńZjadłabym :) uwielbiam takie jedzenie!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię te tureckie pizze:)
OdpowiedzUsuń