.

czwartek, 27 marca 2014

Peynirli Sigara Boregi - cygara tureckie.


Cigars Turkish.


Druga propozycja arabskiego ciasta, którego większość  Arabów nie robi sama, tylko kupuje gotowe to yufka.
Wachlarz wykorzystania yufki jest szeroki .Są dwa rodzaje tego ciasta ,grubsze i cieniutkie. Grubsze stosuje się do potraw wytrawnych, a cieńsze do wytrawnych i deserów. W Turcji można kupić je wszędzie.  Świeżutkie,  mięciutkie i delikatne.


Składniki.
4 trójkąty  ciasta yufka
100g sera białego słonego
2 łyżki natki pietruszki
Olej do smażenia

Wykonanie.
Ser wymieszać z posiekaną pietruszką.
Na każdy trójkąt ciasta ,równolegle do górnego boku.ułożyć wałeczek nadzienia grubości palca.Ciasto zwinąć w cygaro zaczynając od góry. Końcówki ciasta zwilżyć wodą, aby się nie rozwijały.
Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.

Te serowe rurki są pysznie  chrupiące .Są smaczną przekąską .


10 komentarzy:

  1. oj pochrupałabym:) jestem ich bardzo ciekawa, bo prawdę mówiąc podróżując do Turcji nigdy ich nie spotkałam:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No,to miałaś pecha,ale na pewno jadłaś inne pyszności tureckie.

      Usuń
  2. super pomysł do pochrupania:d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są łatwe do przygotowania i naprawdę smaczne,ciepłe i zimne.

      Usuń
  3. gdzieś widziałam przepis na to ciasto i zastanawiałam się co z niego można zrobić, a tu taka inspiracja! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie spotkałam się z tym ciastem. Jeszcze. Wygląda bardzo efektownie i jak piszesz ma szerokie zastosowanie, więc warto zwrócić na nie uwagę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie i jak da radę kupić gotowe to łakocie w moment

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka szkoda, że w naszym gieesie nie mają tego ciasta ;-)

    OdpowiedzUsuń