Cigars
Turkish.
Druga propozycja arabskiego ciasta, którego
większość Arabów nie robi sama, tylko
kupuje gotowe to yufka.
Wachlarz wykorzystania yufki jest szeroki .Są dwa rodzaje
tego ciasta ,grubsze i cieniutkie. Grubsze stosuje się do potraw wytrawnych, a
cieńsze do wytrawnych i deserów. W Turcji można kupić je wszędzie. Świeżutkie,
mięciutkie i delikatne.
Składniki.
4 trójkąty ciasta
yufka
100g sera białego słonego
2 łyżki natki pietruszki
Olej do smażenia
Wykonanie.
Ser wymieszać z posiekaną pietruszką.
Na każdy trójkąt ciasta ,równolegle do górnego
boku.ułożyć wałeczek nadzienia grubości palca.Ciasto zwinąć w cygaro zaczynając
od góry. Końcówki ciasta zwilżyć wodą, aby się nie rozwijały.
Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.
Te serowe rurki są pysznie chrupiące .Są smaczną przekąską .
oj pochrupałabym:) jestem ich bardzo ciekawa, bo prawdę mówiąc podróżując do Turcji nigdy ich nie spotkałam:/
OdpowiedzUsuńNo,to miałaś pecha,ale na pewno jadłaś inne pyszności tureckie.
Usuńsuper pomysł do pochrupania:d
OdpowiedzUsuńSą łatwe do przygotowania i naprawdę smaczne,ciepłe i zimne.
Usuńgdzieś widziałam przepis na to ciasto i zastanawiałam się co z niego można zrobić, a tu taka inspiracja! pycha:)
OdpowiedzUsuńZamieszczę jeszcze parę przepisów.
UsuńA czy w Polsce da sie je kupic? ciasto?
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się z tym ciastem. Jeszcze. Wygląda bardzo efektownie i jak piszesz ma szerokie zastosowanie, więc warto zwrócić na nie uwagę.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie i jak da radę kupić gotowe to łakocie w moment
OdpowiedzUsuńJaka szkoda, że w naszym gieesie nie mają tego ciasta ;-)
OdpowiedzUsuń