Beef
shank with vegetables.
0,7 kg gicz wołowa
2 gałązki rozmaryn
3 szt. ziele
angielskie
2 liście laurowe
pieprz świeżo
zmielony
vegeta
ocet balsamiczy
czarny sos chilli
bulion z drobiu
Wykonanie:
Mięso przyprawić i
odstawić na 3 godziny, następnie obsmażyć z obu stron na oliwie, podlać częścią
bulionu i wstawić najlepiej w żeliwnym garnku do piekarnika nagrzanego do temp.
150oC i piec około 4 godzin, uzupełniając wytworzony w trakcie pieczenia sos,
bulionem.
Pieczenie w tak
niskiej temperaturze sprawi, ze mięso będzie bardzo soczyste i smaczne.
Jako dodatek
warzywa duszone.
wygląda tak smacznie, że zjadłabym cały kawałek :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ta gicz. Często piekę mięso w niskiej (nawet 80 st.) temperaturze. Jest bardzo, bardzo delikatne :)
OdpowiedzUsuńhm, ciekawe jak wytrzymać te 4 godziny, jak pewnie smakowity zapach roznosi się po domu? :)
OdpowiedzUsuńBardzo często robię tak ragout z warzywami. Mięsko po prostu rozpływa się w ustach. Świetna technika.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, na pewno jest świetna w smaku!:)
OdpowiedzUsuń