Świetny kontrast łagodnego łososia w cieście francuskim, a jeszcze lepiej brik i kwasu marynowanych warzyw.
Marynowanie jest ekspresowe. Smak marynaty osiągamy dzięki gotowaniu w winie i kwasowi z ogórków .
Dla bardziej głodnych danie można wzbogacić łyżką ugotowanego ryżu.
2 filety z łososia
2 kwadraty z ciasta francuskiego 20x20cm
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, sezam czarny
kilka liści sałaty
Marynata z warzyw:
3 korniszony
3 szalotki
1/2strąka papryki
1łyżka kaparów
100 ml wina wytrawnego
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu chilli ,słodko-pikantny
2 łyżki posiekanej pietruszki
Łososia doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na każdym kwadracie ciasta, po przekątnej, ułożyć liść sałaty, na nim łyżkę ryżu lub nie, i kawałek ryby.
Brzegi ciasta przepędzlować białkiem i skleić trójkąt. Posmarować białkiem i posypać sezamem.
Piec w temp.230stop.około 15min,do zrumienienia.
W czasie pieczenia przygotować sos.
Szalotki pokroić w kostkę, zalać winem ,zagotować i odparować płyn.
Dodać resztę składników, papryka - kostka, kapary - połówki, dusić 2-3 min i na końcu wsypać natkę pietruszki.
Papiloty ułożyć na liściach sałaty z marynatą z warzyw. Taki zestaw sprawi rozkosz każdemu smakoszowi.
ale smakowity obiadek.
OdpowiedzUsuń