Składniki:
10 dag masła
½ l mleka
szczypta pręcików szafranu
5 dag drożdży
25 dag twarogu
5 dag cukru, jeżeli mają być słodkie to 10dag
75 dag mąki pszennej
½ łyżeczki soli
1 jajko do posmarowania
Masło rozpuścić, wlać mleko, wrzucić szafran i podgrzać trochę, około 40stop. Dodać
pozostałe składniki i dobrze wyrobić w" robocie". Pozostawić aby wyrosło, około 1 godziny. Ciasto bardzo wyrasta.
Następnie formować cienkie wałeczki i zaplatać w warkoczyki, ślimaczki, małe kołacze i co tam komu w duszy gra. Przepędzlować jajkiem i do piekarnika nagrzanego do 170-180stop., piec około20min.
Śniadanko wielkanocne z takimi bułeczkami będzie bardzo wykwintne, ale polecam również na posiłki poświąteczne.
Alleluja!
½ l mleka
szczypta pręcików szafranu
5 dag drożdży
25 dag twarogu
5 dag cukru, jeżeli mają być słodkie to 10dag
75 dag mąki pszennej
½ łyżeczki soli
1 jajko do posmarowania
Masło rozpuścić, wlać mleko, wrzucić szafran i podgrzać trochę, około 40stop. Dodać
pozostałe składniki i dobrze wyrobić w" robocie". Pozostawić aby wyrosło, około 1 godziny. Ciasto bardzo wyrasta.
Następnie formować cienkie wałeczki i zaplatać w warkoczyki, ślimaczki, małe kołacze i co tam komu w duszy gra. Przepędzlować jajkiem i do piekarnika nagrzanego do 170-180stop., piec około20min.
Śniadanko wielkanocne z takimi bułeczkami będzie bardzo wykwintne, ale polecam również na posiłki poświąteczne.
Alleluja!
Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń