2 papryki zielone
1 papryka czerwona
1 cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka octu winnego
100 ml śmietany kremówki
2 jajka
sól, pieprz
Formę do zapiekania wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Ciasto nakłuć.Wstawić na 1/2 godziny do lodówki.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Dodać ocet i śmietanę, zagotować i ostudzić.
Wbić 2 jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Sos wylać na ciasto, ułożyć dekoracyjnie papryki, brzegi ciasta posmarować białkiem.
Piec w temp.200-220stop. około 30min.
Tarta jest pożywna, może stanowić samodzielne danie-alternatywa dla pizzy. Możemy wzbogacić serem ,szynką i pieczarkami.
Pokrojona na małe trójkąty wspaniale zastępuje tradycyjne paszteciki.
1 papryka czerwona
1 cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka octu winnego
100 ml śmietany kremówki
2 jajka
sól, pieprz
Formę do zapiekania wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Ciasto nakłuć.Wstawić na 1/2 godziny do lodówki.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Dodać ocet i śmietanę, zagotować i ostudzić.
Wbić 2 jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Sos wylać na ciasto, ułożyć dekoracyjnie papryki, brzegi ciasta posmarować białkiem.
Piec w temp.200-220stop. około 30min.
Tarta jest pożywna, może stanowić samodzielne danie-alternatywa dla pizzy. Możemy wzbogacić serem ,szynką i pieczarkami.
Pokrojona na małe trójkąty wspaniale zastępuje tradycyjne paszteciki.
A nie robi Ci się niedopieczona klucha z ciasta francuskiego pod warzywami? Bo ja tak często mam że ciasto wydaje się byc niedopieczone. Już nawet podpiekałam wstępnie samo ciasto przed wyłożeniem warzyw, ale i tak ciasto nasiąkało i robiło się jak gąbka :)
OdpowiedzUsuń