Wydrylować wiśnie 15 dkg. i przełożyć do garnuszka. Podlać małą ilością wody, dodać ½ łyżeczki cynamonu, 5 goździków i 5 dkg cukru. Chwilę gotować, wlać ok. 40 ml. wódki czystej. Sporządzić zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody , zagęścić wiśnie.
Pomarańcze umyć, przekroić na pół. Każdą połowę polać łyżeczką roztopionego masła i posypać 1 łyżką brązowego cukru.
Pomarańcze ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC na 15 minut.
Pomarańcze powinny się lekko zarumienić.
Po wyjęciu z piekarnika należy je skropić wytrawnym likierem pomarańczowym. Tutaj akurat skropiłem pomarańcze, likierem wiśniowym. Są też doskonałe.
Gorące wiśnie wylewamy na talerz a na środku kładziemy gorącą pomarańczę.
Pierwszy raz jadłem gorące pomarańcze z likierem cointreau w Hiszpanii , doskonałe wiśnie na gorąco robi Pani Lucyna z hotelu Bismarck.
Połączyłem pomarańcze z wiśniami i wyszedł całkiem dobry deser.
A jak jeść te pomaeańcze? Miąższ wujmować łyżeczką?
OdpowiedzUsuń