Składniki:
1 pomidor concasse
1 puszka tuńczyka w oleju
1 avokado
świeża bazylia, sól, świeżo zmielony pieprz
odrobina żelatyny
Przygotowanie:
Odrobinę żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, tak by
powstało 4-5 łyżeczek płynu.
Pomidor sparzyć, wyfiletować (usunąć pestki) pokroić w
kostkę, dodać kilka pokrojonych listków bazylii, odrobinę soli i pieprzu.
Ułożyć w pucharku i zalać 1 łyżeczką żelatyny.
Tuńczyka osączyć na sicie z oleju, posypać pieprzem,
ułożyć na pomidorach i również polać 1 łyżeczką żelatyny.
Ostatnia warstwa, to avokado, obrane, skropione cytryną i
polane żelatyną.
Całość wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Można również tą przystawkę zrobić bez żelatyny, używając
ausztychera ( metalowa obręcz).
Zaczynamy od avokado. Każdą warstwę dociskamy łyżką.
Pozostawiamy w obręczy i również schładzamy w lodówce około 1/2 godziny.