Składniki:
1,5 l wywaru warzywnego lub bulionu
0,5 kg świeżych kurek
1 cebula
2 łyżki oliwy
2 łyżki świeżej kolendry
100ml śmietanki 30%
sól ,pieprz do smaku
Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę ,dodać kurki .Większe
kapelusze i nóżki pokroić .Smażyć do odparowania wody z grzybów. Posolić i
zalać wywarem ,zagotować .Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i zabielić
śmietaną.
Podawać z kluseczkami. Kluseczki robię tak jak spatzle ,tylko dodaję
posiekany koperek. Są mięciutkie ,mają wspaniały smak .
Koperkowe spatzle: .
200 g mąki pszennej
2 jajka
2-3 łyżki wody
3 łyżki posiekanego drobno koperku
sól
Mąkę wyrobić z jajkami ,dodać koperek ,sól i trochę wody .Rozrabiać do
momentu uzyskania jednolitej masy .Na wrzącą wodę przez specjalne sito wyciskać
kluseczki. Możemy ciasto rozprowadzić na desce i nożem zsuwać je do wody
formując małe , podłużne kluseczki. Technologia jak przy naszych kluskach
kładzionych. Kiedy wypłyną przelewamy na sito i lekko hartujemy zimną wodą.
Kluseczki dodać do zupy i posypać
kolendrą.
Soy fan de de las sopas se ve muy deliciosa con lindo color una verdadera exquisitez ....me han gustado mucho tus recetas,abrazos y saludos.
OdpowiedzUsuńTaki obiad na dzisiaj... to byloby cos!
OdpowiedzUsuńSerdecznosci
Judith
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńkrólewska zupka:) wspaniała
OdpowiedzUsuńah kurcze jak smacznie :)
OdpowiedzUsuńdziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
www.cookplease.blogspot.com
Pięknie i smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńco ja bym dała, za taką zupkę i jeszcze do tego z takimi kluseczkami pysznymi...
OdpowiedzUsuńCuanta belleza para los sentidos. Un delicado plato y una maravillosa presentación. ;)
OdpowiedzUsuńMaravilhoso!
OdpowiedzUsuńQue sopa mas rica¡¡¡ me encantan tus recetas.
OdpowiedzUsuńBesos
I love your post, follow?
OdpowiedzUsuńhttp://losviajesysibaritismosdeauroraboreal.blogspot.com.es/
Sei davvero bravissimo, Christopher! Il tuo blog è meraviglioso. Ti seguo.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki pod każda postacią. Obecnie już jest pierwszy wysyp więc będę mógł bez problemów sobie taką zupkę zrobić - dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńbeautiful recipe!!!! i like it very much!!! greetings from Italy!
OdpowiedzUsuńChiara
Zupa zrobiona, mąż zachwycony. Bardzo chwalił dodatek kolendry. Ja bardzo lubię kolendrę, ale dałabym koperek, zamiast. Rzecz gustu.
OdpowiedzUsuń