Fish croquettes
Składniki.
1
ziemniak
1
cebulka
1
żółtko
1
łyżeczka kolendry
1
łyżka natki pietruszki
gałka
muszkatołowa
sól
pieprz
mąka
bułka tarta
jajko
do panierowania
olej
do smażenia
Wykonanie.
Proponuję
wykorzystać resztki z ryb po filetowaniu, albo całą. Ugotować z warzywami,
wyjąć i rozdrobnić widelcem. Do miski włożyć rybę , ugotowany i obrany ziemniak
,posiekana drobno cebulkę, natkę pietruszki żółtko i przyprawy. Wymieszać i
uformować krokiety. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju
na złoty kolor. Podaję z śliwkowym sosem chilli.
Sos.
100 g
powideł śliwkowych
1
łyżeczka oliwy
1
ząbek czosnku
1
łyżka octu winnego
1
łyżka słodkiego sosu chilli
Na oleju przesmażyć czosnek, dodać powidła, ocet i chilli.
Mieszać, aż składniki się połączą.
Bardzo ciekawe krokieciki, pyszna propozycja :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńO mój Jezusicku, żeby kto jeszcze wykonał za mnie robotę przy tej pyszności...
OdpowiedzUsuń