Spicy
gingerbread
Składniki.
45
dag maki pszennej
1
łyżeczka kawy mielonej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
1/2
szkl. miodu
15 dag
masła
15
dag cukru brązowego
1
jajko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cynamonu
1
łyżeczka goździków
1/2
łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1/2 łyżeczki imbiru
1/4
łyżeczki pieprzu
1/4
łyżeczki anyżu
1/2
laski wanilii
1/4
łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie.
W
rondelku stopić masło, miód, cukier ,dodać wszystkie zmielone przyprawy i odstawić.
Mąkę
przesiać z proszkiem i kakao, dodać zmieloną kawę naturalną.
Dodać
miód z przyprawami i jajko. Zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto
partiami wałkować raczej cienko i wykrawać ciasteczka, ja akurat gwiazdki. Piec
w temp.180 stop. około 10 minut.
Ozdabiamy
jak nam wyobraźnia nakaże .Ja masę marcepanową zagniotłem z kakao i wyciąłem
małe serduszka i kółka, które polałem odrobiną czekolady i przykleiłem na
gwiazdki.
Mniam! Wyglądają baaardzo apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńBelli e buoni !
OdpowiedzUsuńJa przygotowuję przyprawę korzenną sama. Robię pokaźny słoiczek i już tylko wypiekam...
OdpowiedzUsuńŁadne te Twoje pierniczki :)