Daktylowce należą
do najstarszych drzew owocowych na świecie. Na temat składników odżywczych
daktyli, nie będę się rozpisywał. Arabowie twierdzą, że dostarczają tylu
składników odżywczych ile jest dni w roku. Świeże daktyle są owocem o
wspaniałym smaku, niczym nie przypominają suszonych. Są pyszne, pożywne, energetyczne
i zdrowe. W zależności od pochodzenia różnią się smakiem, ale każdy jest
wspaniale słodki.
W Polsce głównie traktuje się je jako owoce do deserów.
Postanowiłem trochę poeksperymentować i połączyłem bakłażana ze świeżymi
daktylami.
Składniki na 4
osoby:
2 bakłażany
10 szt. świeżych daktyli
5 dkg masło klarowane
½ papryka czerwona
1 cebula
2 łodygi seler naciowy
3 ząbki czosnku
3-4 plasterki świeżego imbiru
5-6 pręcików szafranu
Szczypta kolendry
Sos sojowy kikkoman
Sos chili słodko-pikantny tao-tao
½ soku z limonki
Ras el hanout – przyprawa marokańska. Można z braku ras
el hanout dodać po szczypcie bazylii, tymianku i oregano.
Sól
12,5 dkg ryż basmati
15 dkg ser mozzarella ( w kulkach)
Bakłażany przekroić i wydrążyć, pozostawiając ½ cm.
ścianki. Wydrążone połówki włożyć do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu
3 minuty. Wyjąć i zalać zimną wodą, następnie osączyć. Lekko posolić i posypać
ras el hanout. Z braku ras el hanout można
dodać po szczypcie bazylii, tymianku i oregano.
Ugotować ryż. Namoczyć w 2 łyżkach wody kilka pręcików
szafranu i po chwili wymieszać z ugotowanym ryżem.
Z daktyli usunąć pestki. 4 daktyle pokrojone w kostkę
i 12 połówek krótko przesmażyć na 1
łyżce sklarowanego masła. Zdjąć z patelni, odstawić.
Czosnek, imbir i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pozostałe warzywa paprykę, seler naciowy i ogórek pokroić również w kostkę,
może być większa.
Na patelnię, na której smażyliśmy daktyle, dodać
pozostałe masło i smażyć bardzo krótko czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodać
pozostałe warzywa, doprawić kolendrą, sosem chili, sosem sojowym i ew. solą.
Całość chwilę smażyć, dodać ugotowany ryż z szafranem,
wymieszać i na końcu dodać przesmażone daktyle, 12 połówek zostawić do
dekoracji.
Przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów,
posypać startą mozzarellą i zapiekać w piekarniku 190 st.C około 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika na wierzch położyć po 3 połówki
przesmażonych daktyli.
Jako dodatek listki brukselki blanszowane przez 5 minut w
osolonej i lekko posłodzonej wodzie.
Zachęcam do korzystania z jesiennego importu świeżych
daktyli, bo naprawdę warto.
innowacyjne ;)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje.
muszę spróbować użyć daktyle w tak niecodziennym połączeniu, zaskakujące!:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, nigdy czegoś takiego nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńsuper:)
OdpowiedzUsuńw mojej lodówce od jakiegoś czasu zalegają świeże tureckie daktyle. i zastanawiam się do jakiej wytrawnej potrawy mogę je jeszcze zastosować ? :)
OdpowiedzUsuńŚwieże daktyle,można np. owinąć plastrem bekonu czy boczku i grillować na grillu czy też smażyć na patelni( spiąć wykałaczką), można również w miejsce pestki włożyć np. kulkę serka koziego wymieszanego z ziołami i pieprzem cayenne. Połączenie smaku słono – pikantno - słodkiego daje niezapomniane doznania smakowe. No i oczywiście cała masa deserów i kremów np. do kruchych babeczek. Pozdrawiam Christopher
Usuń