Składniki:
2 świeże figi
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 kawałeczek kory cynamonu
1 plasterek świeżego imbiru
1 goździk
2 łyżki wody
garść malin
2 gałki lodów
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 kawałeczek kory cynamonu
1 plasterek świeżego imbiru
1 goździk
2 łyżki wody
garść malin
2 gałki lodów
Wykonanie:
Figi opłukać i naciąć na krzyż.
Sos. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem cytrynowym ,przyprawami i wodą. Gotować, mieszając około 5 min, na małym ogniu.
Włożyć figi, oblać sosem i dusić 3 min. Wyłożyć na talerzyki ,obsypać malinami.
Syrop gotować jeszcze chwilę, aż się delikatnie skarmelizuje.
Do środka każdej figi włożyć gałkę lodów, najlepiej karmelowych lub o smaku fig i całość polać sosem karmelowym.
Życzę smacznej rozpusty z tym wykwintnym deserem!
a ja ostatnio zrobiłam kompot miętowo figowy
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie.Chyba kiedyś muszę spróbować.
Usuńapetyczne
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńPyszności..jak zawsze..
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie i przepysznie :)
OdpowiedzUsuńna widok tak smacznego deseru mam ochotę oblizac monitor!
OdpowiedzUsuńsuper sprawa!
Uwielbiam figi. Zarówno w wersji wytrawnej np. z kozim serem, jak i na słodko.
OdpowiedzUsuńDeser ten zapowiada się fantastycznie, a do tego ładnie podany :)
Bardzo mi miło, że poświęciłeś mojemu blogowi swój czas. Pochlebia mi Twoje zainteresowanie:) Zdjęcie Twojego deseru z figą mnie powaliło! Pomysł, prezentacja i na pewno również smak. Wszystko cudowne.
OdpowiedzUsuń