Roladki z kapustą kiszoną.
Składniki:
36 dag karkówka b/kości
30 dag kapusta kiszona
2 cebule
1 jabłko
sól, pieprz
majeranek
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
1 szklanka bulionu z drobiu
masło i olej do smażenia
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z
dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać
bulionem, chwilę poddusić.
Karkówkę pokroić
na dwa plastry, rozbić doprawić solą i pieprzem i na każdy plaster położyć po
dwie łyżki kapusty. Zwinąć w roladkę, obtoczyć w mące i przesmażyć na patelni.
Kapustę z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy
piec w piekarniku. Na kapuście ułożyć obsmażone roladki i piec 40 minut w temp. 180 oC.
Na wierzchu, dookoła można położyć małe ziemniaki posypane
przyprawami i skropione oliwą.