Roladki z kapustą kiszoną.
Składniki:
36 dag karkówka b/kości
30 dag kapusta kiszona
2 cebule
1 jabłko
sól, pieprz
majeranek
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
1 szklanka bulionu z drobiu
masło i olej do smażenia
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z
dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać
bulionem, chwilę poddusić.
Karkówkę pokroić
na dwa plastry, rozbić doprawić solą i pieprzem i na każdy plaster położyć po
dwie łyżki kapusty. Zwinąć w roladkę, obtoczyć w mące i przesmażyć na patelni.
Kapustę z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy
piec w piekarniku. Na kapuście ułożyć obsmażone roladki i piec 40 minut w temp. 180 oC.
Na wierzchu, dookoła można położyć małe ziemniaki posypane
przyprawami i skropione oliwą.
Wspaniały przepis koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam noworocznie :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe połączenie smaków: karkóweczka i kapusta. Pychota :) Niedawno zrobiłam podobne ze schabem.
Pysznie wygląda karkóweczka. Jestem miłośniczką kapuchy kiszonej. Fajnie to podałeś :-) Pomyślności w Nowym Roku życzę :-)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione smaki:) wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
OdpowiedzUsuńJej jak to smakowicie wyglada!:) Normalnie az slinotoku dostalam zwlaszcza ze uwielbiam kapuste!:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku zycze:)
OdpowiedzUsuńwe love trying out new recipes, so we'll have to give this a crack soon, it looks absolutely delicious!
OdpowiedzUsuńhttp://mkstyleramblings.blogspot.com.au/
zrobię w ten weekend, szukałam podobnej inspiracji, dzięki Kris :)
OdpowiedzUsuńA właśnie dzisiaj stałam w mięsnym (z kapuchą kiszoną w koszyku) i zastanawiałam się, czy nie wziąć karkówki. I wzięłam żeberka ;-)
OdpowiedzUsuńW Nowym Roku życzę samych kulinarnych (i nie tylko) rozkoszy!
Jaki pyszny początek roku:)
OdpowiedzUsuńbardzo dobry obiad! lubię takie dania z kapustką:)
OdpowiedzUsuńWitaj. To zdecydowanie coś do mojej kuchni. Miałam dzisiaj też roladki z karkówki ale z nadzieniem z białej kiełbasy. Twoje zapisuję, bo muszą być pyszne, coś jak gołąbki w kapuście na kapuście kiszonej. Tak mniej więcej, jak jeden na nartach jeździł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!!!