Cookies
with sunflower
25
dag mąki żytniej
5
dag cukru brązowego
15
dag miodu
20
dag masła
1
jajko
1
łyżeczka cynamonu
1
łyżeczka goździków
1/2
łyżeczki kardamonu
1
łyżeczka skórki otartej z cytryny
1/2
łyżeczki imbiru
10
dag ziaren słonecznika
1
łyżka śmietany
Wykonanie.
Cukier
wymieszać z 5 dag miodu (resztę odłożyć do słonecznika). Dodać 15 dag masła (
reszta do słonecznika),mąkę, sól, przyprawy zmielone i jajko. Wyrobić gładkie,
elastyczne ciasto. Kulę zawinąć w folię i na 2 h do lodówki.
Ziarna
słonecznika, resztę miodu, masła i śmietanę zagotować i wystudzić.
Ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe placuszki o
średnicy 3-4 cm, ułożyć na natłuszczonym papierze. Na każde ciasteczko nałożyć
po 1 łyżeczce masy słonecznikowo - miodowej. Piec w temp.180.stop. na
złotobrązowy kolor około 7-10 minut.
prezentują się świetnie!
OdpowiedzUsuń