Jelly
with cucumbers and carrots
Składniki.
1
długi ogórek
1/2
szklanki wina białego wytrawnego
1/2
łyżeczki papryki łagodnej
1/4
łyżeczki cynamonu
4
łyżeczki żelatyny
sól
pieprz
Sos.
6
łyżek oliwy z oliwek
3
łyżki octu winnego
2
ząbki czosnku
1
łyżka miodu
sol
pieprz
Marchewkę
gotować 15-20 minut we wrzącej ,osolonej wodzie.
Osączyć
i zachować wywar. Do wywaru wlać wino ,cieczy powinno być około 1/2 litra i
dodać 4 łyżeczki żelatyny ,paprykę, cynamon oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewać
do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić.
Marchew
pokroić w paski, a ogórek w plastry.
Foremkę,11 x 21 cm,
zwilżyć wodą i wyłożyć folią. Na dno wlać trochę wywaru, kiedy zastygnie
układać warstwami paski marchwi i plastry ogórka.
Zalać
wywarem i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed
podaniem przygotować sos. Wymieszać oliwkę i ocet winny, dodać
posiekany czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Sos podać w osobnym naczyniu.
prezentuję się wyśmienicie, fajny pomysł i przepis! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń