Chicken
fillets marinated in yoghurt
Składniki.
Marynata.
15
dag jogurtu naturalnego
1
łyżeczka mielonej kolendry
1/2
łyżeczki curry
1/2
łyżeczki kminku rzymskiego
1
liść limety
pieprz
sól
1
łyżka wina białego
1
ząbek czosnku
1
cm strączka chilli
Salsa owocowa.
1
jabłko
1
gruszka
1/2
cebuli
1
łyżka soku z cytryny
1
łyżeczka miodu wieloowocowego
1
łyżka wina
listki
melisy
Wykonanie.
Przygotować
marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, chilli bez pestek pociąć drobno,
pokruszyć liść limety i dodać resztę składników.
Piersi
pokroić pod skosem na 6 płatów, posmarować marynatą i odstawić przykryte na
całą noc.
Salsa.
Owoce pokroić w kostkę, a cebulę drobniutko posiekać. Miód wymieszać z sokiem z
cytryny i winem i polać owoce. Posypać listkami melisy.
Zamarynowane
mięso grillować przez 10 minut, przewracając na drugą stronę.
Podawać z salsa owocową. Danie dobrze komponuje się z
ryżem.
zjadłabym taką pierś z ogromną przyjemnością ! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, a wszystkie mięsa w jogurtowej marynacie uwielbiam!
OdpowiedzUsuńA ja właśnie marynuję kurczaka w jogurcie! Wykorzystałam jednak więcej ziół, niż proponowanych tutaj ostrych przypraw. Zobaczymy jak to wyjdzie ;p
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńThis is the precise weblog for anybody who needs to seek out out about this topic. You notice so much its almost arduous to argue with you. You positively put a brand new spin on a subject that's been written about for years. Nice stuff, simply nice!
OdpowiedzUsuń