Ziemniaki po gospodarsku z kominka na wigilijnej kapuście.
Mam w swoim domu doskonały fiński kominek, który świetnie
ogrzewa cały dom. Opalany jest drewnem.
Pomyślałem, że mogę go wykorzystać do upieczenia ziemniaków, które to jak przed laty piekłem w ognisku. Ziemniaki
owinąłem folią aluminiową i wieczorem włożyłem do gorącego popiołu. Rano
ziemniaki były upieczone, a że do wysmarowania foli użyłem oliwy o smaku
wędzonej papryczki chilli, to po ich odwinięciu ,zapach wypełnił cały dom. Nie mogłem się oprzeć i jeden zjadłem od razu.
Pozostałe postanowiłem wykorzystać do obiadu.
4 ziemniaki duże
2 plastry boczek wędzony
6 plasterków kiełbasy
1 serek topiony Ementaler
rozmaryn świeży ( suszony)
oliwa
sól
Wykonanie:
Ziemniaki owinąć w lekko przesmarowaną olejem i posypaną
solą folię aluminiową i upiec w kominku albo piekarniku.
Wyjąć z folii, ponacinać nożem ( zrobić 6 nacięć) i w
nacięcia powkładać na przemian boczek
wędzony, kiełbasę i plasterki sera topionego. Ziemniaki przesmarować oliwą i
zapiec w piekarniku około 20 minut w temp. 180 oC.
Ja zapiekałem na wigilijnej kapuście zasmażanej.
Wigilijna Kapusta zasmażana.
1 kg. kapusta kiszona
10 dag. grzyby suszone borowiki ( może być
podgrzybek)
2 duże cebule
2 jabłka
10 suszonych śliwek bez pestek
Kminek, garść majeranku, 1 łyżeczka Vegety, świeżo
zmielony pieprz.
Grzyby suszone zalać zimną wodą i zagotować.
Pozostawić w wodzie do następnego dnia.
Kapustę wyłożyć na deskę , trochę pokroić. Włożyć do
garnka, zalać wodą z grzybów. Jeżeli jest za mało uzupełnić wodą do poziomu
kapusty. Część się wygotuje. Kapusta nie powinna być zbyt sucha. Grzyby pokroić
w paski i dodać do kapusty.
Cebulę pokroić w półplasterki i przesmażyć na oleju.
Dodać cząstki obranych ze skórki jabłek. Dusić razem na małym ogniu. Pod koniec
duszenia dodać garść roztartego w dłoniach majeranku. Tak postępujemy z każdymi
suszonymi ziołami. Rozcieramy w dłoniach w celu uwolnienia z nich
aromatu. Cebulę z jabłkami dodać do gotującej się kapusty. Dodać śliwki suszone,
kminek i pozostałe przyprawy. Gotować do miękkości na małym ogniu. Dodanie
jabłek do kapusty bardzo podnosi jej smak.