Ziemniaki po gospodarsku z kominka na wigilijnej kapuście.
Mam w swoim domu doskonały fiński kominek, który świetnie
ogrzewa cały dom. Opalany jest drewnem.
Pomyślałem, że mogę go wykorzystać do upieczenia ziemniaków, które to jak przed laty piekłem w ognisku. Ziemniaki
owinąłem folią aluminiową i wieczorem włożyłem do gorącego popiołu. Rano
ziemniaki były upieczone, a że do wysmarowania foli użyłem oliwy o smaku
wędzonej papryczki chilli, to po ich odwinięciu ,zapach wypełnił cały dom. Nie mogłem się oprzeć i jeden zjadłem od razu.
Pozostałe postanowiłem wykorzystać do obiadu.
4 ziemniaki duże
2 plastry boczek wędzony
6 plasterków kiełbasy
1 serek topiony Ementaler
rozmaryn świeży ( suszony)
oliwa
sól
Wykonanie:
Ziemniaki owinąć w lekko przesmarowaną olejem i posypaną
solą folię aluminiową i upiec w kominku albo piekarniku.
Wyjąć z folii, ponacinać nożem ( zrobić 6 nacięć) i w
nacięcia powkładać na przemian boczek
wędzony, kiełbasę i plasterki sera topionego. Ziemniaki przesmarować oliwą i
zapiec w piekarniku około 20 minut w temp. 180 oC.
Ja zapiekałem na wigilijnej kapuście zasmażanej.
Wigilijna Kapusta zasmażana.
1 kg. kapusta kiszona
10 dag. grzyby suszone borowiki ( może być
podgrzybek)
2 duże cebule
2 jabłka
10 suszonych śliwek bez pestek
Kminek, garść majeranku, 1 łyżeczka Vegety, świeżo
zmielony pieprz.
Grzyby suszone zalać zimną wodą i zagotować.
Pozostawić w wodzie do następnego dnia.
Kapustę wyłożyć na deskę , trochę pokroić. Włożyć do
garnka, zalać wodą z grzybów. Jeżeli jest za mało uzupełnić wodą do poziomu
kapusty. Część się wygotuje. Kapusta nie powinna być zbyt sucha. Grzyby pokroić
w paski i dodać do kapusty.
Cebulę pokroić w półplasterki i przesmażyć na oleju.
Dodać cząstki obranych ze skórki jabłek. Dusić razem na małym ogniu. Pod koniec
duszenia dodać garść roztartego w dłoniach majeranku. Tak postępujemy z każdymi
suszonymi ziołami. Rozcieramy w dłoniach w celu uwolnienia z nich
aromatu. Cebulę z jabłkami dodać do gotującej się kapusty. Dodać śliwki suszone,
kminek i pozostałe przyprawy. Gotować do miękkości na małym ogniu. Dodanie
jabłek do kapusty bardzo podnosi jej smak.
Widzę Christopher, że ciesząc nasze oczy rozpieszczasz nasze podniebienia do końca. I znów coś niebanalnego i pysznego. Niestety nie mam kominka, ale pomysł wart zapamiętania, jakby co....
OdpowiedzUsuńKorzystając z okazji pragnę złożyć Tobie serdeczne życzenia:
Radosnych, Spokojnych i Szczęśliwych Świąt w gronie najbliższych :) Krys
Krysiu dziękuję bardzo.
UsuńTo są konkretne ziemniaczki! Bardzo fajnie wyglądają i na pewno podobają się gościom!
OdpowiedzUsuńPieczone ziemniaki z kominka!!tego jeszcze nie próbowałam, ale pieczemy kiełbaski.
OdpowiedzUsuńZa oknem zawierucha, mróz a z naszego kominka unosi się zapach :)raz się sąsiad wprosił:)
Christopher niech się spełnią świąteczne życzenia,
te łatwe i trudne do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i te małe,
te mówione głośno lub wcale.
Niech się spełnią te wszystkie krok po kroku,
niech się spełnią w Nowym Roku!
Pozdrawiam cieplutko:)
Dziękuję za życzenia,kiełbaski wypróbujęChristopher
UsuńWitam. Pomysł wspaniały. Mam taki kominek, tylko że ja go nie wygaszam aż do wiosny i nie wiem czy te ziemniaczki mi się nie spalą. Wypróbuję, ale już po świętach, bo teraz się boję, że coś nie wyjdzie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!!
No u Ciebie oczywiście spodziewałam się czegoś ekstra ale tym razem moje oczekiwania przerosły moją wyobraźnię. Banalne zapiekane ziemniaki zamieniłeś w istne cudo. Kominka nie mam ale piekarnik owszem ;)
OdpowiedzUsuńBędę próbować ;)
Sprawa druga serdecznie dziękuję za piękne życzenia!
Tobie i Twoim bliskim również składam najserdeczniejsze życzenia spokojnych, radosnych, smacznych Świąt Bożego Narodzenia.
Pozdrawiam Monika
Dziękuję za życzenia świąteczne.
UsuńChristopher, pięknie dziękuję za życzenia :) Tobie, i Twoim bliskim, również życzę wszelkiej szczęśliwości, spełnienia marzeń i samych słonecznych dni w życiu. Pozdrawiam serdecznie !
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję.
UsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńKris, wszystkiego dobrego na święta :) Kacha
Dziękuję za życzenia i częstą obecność na moim bloguPozdrawiam Christopher
UsuńSzkoda że nie mam kominka:). Ziemniaki wyglądają bosko.
OdpowiedzUsuńDziękuję za piękne życzenia.:) Tobie i całej Twojej rodzinie również składam życzenia.
OdpowiedzUsuńBiałych, miłych, radosnych, pogodnych,
spokojnych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia
upływających we wspaniałej atmosferze,
szalonego Sylwestra i spełnienia marzeń w Nowym Roku.
Alina W.
Alino,dziękuję bardzo.
UsuńZ okazji
OdpowiedzUsuńŚwiąt Bożego Narodzenia
I
Nadchodzącego,
Nowego,
2014
Roku
Życzę Tobie i Rodzinie
Marzeń Spełnienia,
Zdrowia, Szczęścia,
Pomyślności Wszelkiej
W Domu i w Pracy,
W każdym miejscu,
Gdziekolwiek byście byli,
Gdziekolwiek Losy Was rzuciły,
Rodzin
Zawsze pełnych,
Myśli …
Lekkich, Zwiewnych
I Przyjaciół pewnych .
Kazik z Rodziną
Dziękuję za życzenia.
UsuńŚlicznie dziękuję za miłe słowa i życzenia.
OdpowiedzUsuńBoże Narodzenie wkrótce, więc życzę Ci szczerze
Ciepłych chwil w rodzinie w Wigilijną Wieczerzę
Wszystko w złocie, zieleni, czerwieni
Niech Nowy Rok będzie pełen nadziei
By spełniło się choć jedno z twoich marzeń
Dużo szczęścia i niezapomnianych wrażeń!
Życzę Ci nadziei,
własnego skrawka nieba,
zadumy nad płomieniem świecy,
pogodnych świąt zimowych,
odpoczynku, zwolnienia oddechu,
nabrania dystansu do tego co wokół,
chwil roziskrzonych kolędą,
śmiechem i wspomnieniami.
Wesołych Świąt!
życzy Ewa
Bardzo dziękuję za życzenia.
Usuńnie wpadłabym na takie wykorzystanie kominika!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za życzenia! mam nadzieję, że dla Ciebie i Twojej rodziny Święta to będzie czas nie tylko pysznie zastawionego stołu, ale też spokoju, refleksji i wspólnych, miło spędzonych chwil.
Dziękuję za życzenia i pozostawiane komentarze.
Usuńmmm zjadłabym takie swojskie ziemniaczki:)
OdpowiedzUsuńdziękuje za życzenia... wzajemnie życzę Wesołych Świąt:)
Dziękuję.
UsuńJakie pyszności, sama bym zjadła takie ziemniaczki z kominka :-)
OdpowiedzUsuń