Wszystkim wiadomo jakim był cesarz rzymski Neron - był człowiekiem
okrutnym. Natomiast mało kto wie ,że był wielbicielem potraw z pora. Właśnie
Neron przyczynił się do rozpowszechnienia uprawy tego warzywa. Por ma swoich
zwolenników jak i przeciwników. O sukcesie poniższej potrawy decyduje
krem z żółtek i musztardy gruboziarnistej oraz zielonego pieprzu.
2 pomidory
1 cytryna-sok
1 żółtko
1 łyżka wody
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżeczki masła
1 łyżka bazylii posiekane
1 łyżeczka oliwki
1 łyżeczka zielony pieprz
sól morska, pieprz biały
Pory kupujemy świeże i niezbyt grube .Białe kawałki pora obrać ,gotować
około 20 min z łyżeczką masła i sokiem z cytryny. Uważać by się nie
rozgotowały i ponownie obrać, trzymać w wywarze, aby nie ostygły.
Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać posiekane listki bazylii i gotować na
patelni stale mieszając. Dodawać małymi porcjami oliwę ,ciągle mieszając do
odparowania cieczy. Doprawić solą morską i białym pieprzem.
Żółtko ubić z niewielką ilością wody na krem, ostrożnie na małym ogniu lub
łaźni wodnej. Na końcu dodać musztardę ,delikatnie wymieszać.
Kawałki pora odcedzić, posmarować masłem.
Na środku talerza ułożyć masę pomidorową, na niej kąski pora ,polać
wokół kremem musztardowym i posypać ziarnami zielonego pieprzu.
Ci, którzy spróbują tego wspaniałego
dania, na pewno poszerzą krąg wielbicieli dań z pora.