Składniki:
1,5 l wywaru warzywnego lub bulionu
0,5 kg świeżych kurek
1 cebula
2 łyżki oliwy
2 łyżki świeżej kolendry
100ml śmietanki 30%
sól ,pieprz do smaku
Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę ,dodać kurki .Większe
kapelusze i nóżki pokroić .Smażyć do odparowania wody z grzybów. Posolić i
zalać wywarem ,zagotować .Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i zabielić
śmietaną.
Podawać z kluseczkami. Kluseczki robię tak jak spatzle ,tylko dodaję
posiekany koperek. Są mięciutkie ,mają wspaniały smak .
Koperkowe spatzle: .
200 g mąki pszennej
2 jajka
2-3 łyżki wody
3 łyżki posiekanego drobno koperku
sól
Mąkę wyrobić z jajkami ,dodać koperek ,sól i trochę wody .Rozrabiać do
momentu uzyskania jednolitej masy .Na wrzącą wodę przez specjalne sito wyciskać
kluseczki. Możemy ciasto rozprowadzić na desce i nożem zsuwać je do wody
formując małe , podłużne kluseczki. Technologia jak przy naszych kluskach
kładzionych. Kiedy wypłyną przelewamy na sito i lekko hartujemy zimną wodą.
Kluseczki dodać do zupy i posypać
kolendrą.