Wielki rarytas dla
wegetarian i nie tylko. Elegancki, delikatny ,smaczny na zimno, ale i na
ciepło. Stanowi wykwintną przystawkę, dodatek do dania obiadowego albo
składnik kolacyjnego menu. A podstawą tego niecodziennego pasztetu jest
włoska kapusta. Pasztet smakiem przypomina brokuły i brukselkę. Jeżeli chcemy
,aby wnętrze było białe, to użyjmy białych liści, a zielonymi wyłóżmy formę.
1kg kapusty włoskiej
1 szklanka śmietany kremówki
½ szklanki mleka
1 łyżka miodu
½ -1 łyżeczka ziaren kolendry
4 jajka
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Z oczyszczonej, opłukanej kapusty zdjąć kilka ładnych liści i blanszować je 2 min we wrzątku. Przepłukać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć nimi foremkę do pieczenia pasztetu.
Resztę kapusty pokroić ,włożyć do garnka, dodać miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz i zalać śmietaną i mlekiem.
Dusić, aż kapusta zmięknie i płyn prawie odparuje.
Kapustę zemleć 2,3 razy. To zależy od naszych upodobań, czy lubimy pasztet trochę ziarnisty czy zupełnie kremowy.
Dodać jajka , dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Kapuścianą masę wyłożyć do przygotowanej formy wyłożonej liśćmi. Wierzch pasztetu przykryć wystającymi liśćmi lub przykryć innymi jeszcze pozostawionymi.
Piec w kąpieli wodnej w temp 150 stop. 45min.
P.S. Jeżeli rozkoszy z jedzenia samego pasztetu będzie mało, to można wzbogacić ją sosem z orzechami włoskimi.
1kg kapusty włoskiej
1 szklanka śmietany kremówki
½ szklanki mleka
1 łyżka miodu
½ -1 łyżeczka ziaren kolendry
4 jajka
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Z oczyszczonej, opłukanej kapusty zdjąć kilka ładnych liści i blanszować je 2 min we wrzątku. Przepłukać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć nimi foremkę do pieczenia pasztetu.
Resztę kapusty pokroić ,włożyć do garnka, dodać miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz i zalać śmietaną i mlekiem.
Dusić, aż kapusta zmięknie i płyn prawie odparuje.
Kapustę zemleć 2,3 razy. To zależy od naszych upodobań, czy lubimy pasztet trochę ziarnisty czy zupełnie kremowy.
Dodać jajka , dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Kapuścianą masę wyłożyć do przygotowanej formy wyłożonej liśćmi. Wierzch pasztetu przykryć wystającymi liśćmi lub przykryć innymi jeszcze pozostawionymi.
Piec w kąpieli wodnej w temp 150 stop. 45min.
P.S. Jeżeli rozkoszy z jedzenia samego pasztetu będzie mało, to można wzbogacić ją sosem z orzechami włoskimi.
pieknie podany:) bosko wygląda!
OdpowiedzUsuńBrzmi nader interesująco
OdpowiedzUsuńwidze, że kapusta włoska zaczyna królować na stołach ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że jest pyszny i zdrowy, szkoda, że ktoś mi nie poda...
OdpowiedzUsuńcudny pomysł !!!! :) wykorzystam z pewnością :) a tym czasem zapraszam do Akcji Tęcza Smaków 2 :) kategria zielona czeka :)
OdpowiedzUsuńale świetny pomysł, uwielbiam kapustę, pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńale czad!!!Swietny..
OdpowiedzUsuńWygląda absolutnie zachęcająco i chętnie go wypróbuję , bo włoska kapusta ma taki rewelacyjnie zielony kolor :o)
OdpowiedzUsuńA ja to wypróbowałam. REWELACJA. Zobaczcie u mnie. Zdjęcie i wykonanie nie takie jak na tym blogu ale smak obłędny. Pozdrawiam i dziękuję za takie przepisy
OdpowiedzUsuń