poniedziałek, 17 grudnia 2012

Francuska niespodzianka.







Warto mieć w swoim menu potrawę wykwintną, którą można przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika między przystawką, a zupą.
Jedną z moich ulubionych jest łosoś w cieście francuskim na serku i szparagach. Można przygotować dla każdego osobny "pakuneczek", lub zrobić jeden długi i kroić przy stole.







300g  łososia( filet bez skóry)
100g serka ziołowego np.Tartare
6 szt. szparagów lub więcej ze słoika
przyprawa do ryb











Łososia obsypać przyprawą. Szparagi lekko przesmażyć na maśle.
Na środek ciasta francuskiego wyłożyć serek, na serku ułożyć szparagi i następnie filet łososia.
Boki ciasta zawinąć na nasze nadzienie. Wierzch posmarować jajkiem.
Nasz francuski przysmak można przyozdobić paskami, gwiazdkami itp. wyciętymi z ciasta.
Teraz wstawiamy do lodówki i czekamy na gości.
Piec w temp.190 stop około 20 min, do ładnego zrumienienia ciasta.

7 komentarzy:

  1. bardzo fajny przepis:) lubię połączenie ciasta francuskiego z łososiem, choć zazwyczaj używam wędzonego.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł ;) aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kapitalna wersja ciasta francuskiego:) z łososiem nie może być niedobre:) mmm

    OdpowiedzUsuń
  4. A jakie urocze są te malukie
    gwiazdki z ciasta:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. alez to musi byc pyszne...aż zrobiłam się głodna

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale:) tak też przyrządzam czasem kurczaka z jakimiś warzywami i serem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super:)! Muszę wypróbować taką wersję bo ja robię ze szpinakiem i serkiem kremowym...Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń