2 duże pomarańcze
15 dag cukru
2 łyżki miodu
1/2 laski wanilii
50 g czekolady gorzkiej
Pomarańcze dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem.
Powycinać ze skórki 1 cm paski.
Skórki zalać zimną woda i gotować na małym ogniu 5 min.
Odcedzić i czynność powtórzyć. Odcedzić i ściąć albedo (biały miąższ).
Z cukru i szklanki wody ugotować syrop, dodać miód i wanilię. Smażyć skórki na wolnym ogniu 30 min, aż będą szkliste. Odstawić na noc. Następnie smażyć 15 min. Wyjąć z syropu, osączyć, najlepiej na metalowej kratce i trochę obsuszyć.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (można dodać 2 łyżki masła i 2 łyżki kremówki).Skórki zanurzyć w czekoladzie, ułożyć na kratce i czekać niecierpliwie, aż ta kusząca delikatność zastygnie.
15 dag cukru
2 łyżki miodu
1/2 laski wanilii
50 g czekolady gorzkiej
Pomarańcze dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem.
Powycinać ze skórki 1 cm paski.
Skórki zalać zimną woda i gotować na małym ogniu 5 min.
Odcedzić i czynność powtórzyć. Odcedzić i ściąć albedo (biały miąższ).
Z cukru i szklanki wody ugotować syrop, dodać miód i wanilię. Smażyć skórki na wolnym ogniu 30 min, aż będą szkliste. Odstawić na noc. Następnie smażyć 15 min. Wyjąć z syropu, osączyć, najlepiej na metalowej kratce i trochę obsuszyć.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (można dodać 2 łyżki masła i 2 łyżki kremówki).Skórki zanurzyć w czekoladzie, ułożyć na kratce i czekać niecierpliwie, aż ta kusząca delikatność zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz