Beza-2 krążki, średnica 22cm.
5 białek
25 dag cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
Białka ubijać ze szczyptą soli. Po chwili dosypywać stopniowo cukier i ubić, aż masa będzie stała. Wlać sok i wmieszać mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć na 2krążki pergaminowe o średnicy 22cm.Piec w temp.140stop.około 1h.
Masa orzechowo-śliwkowa
½ szkl. mleka
¾ szkl. cukru
5 żółtek
1,5 kostki masła
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka soku z cytryny
10 dag orzechów włoskich
10 dag śliwek kalifornijskich
Mleko zagotować z cukrem. Dodać ubite na pianę żółtka i ubijać na parze ,aż masa zgęstnieje. Ostudzić.
Zmiksować z masłem, dodać spirytus, kawę, sok cytrynowy oraz pokrojone orzechy i śliwki kalifornijskie.
Krążki przełożyć masą. Podawać z cząstkami brzoskwiń i listkami mięty, dodają swoistej świeżości i lekkości.
5 białek
25 dag cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
Białka ubijać ze szczyptą soli. Po chwili dosypywać stopniowo cukier i ubić, aż masa będzie stała. Wlać sok i wmieszać mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć na 2krążki pergaminowe o średnicy 22cm.Piec w temp.140stop.około 1h.
Masa orzechowo-śliwkowa
½ szkl. mleka
¾ szkl. cukru
5 żółtek
1,5 kostki masła
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka soku z cytryny
10 dag orzechów włoskich
10 dag śliwek kalifornijskich
Mleko zagotować z cukrem. Dodać ubite na pianę żółtka i ubijać na parze ,aż masa zgęstnieje. Ostudzić.
Zmiksować z masłem, dodać spirytus, kawę, sok cytrynowy oraz pokrojone orzechy i śliwki kalifornijskie.
Krążki przełożyć masą. Podawać z cząstkami brzoskwiń i listkami mięty, dodają swoistej świeżości i lekkości.
Nic tylko podziwiać i zjeść :)
OdpowiedzUsuń