sobota, 27 sierpnia 2011

Polędwiczki wieprzowe na sosie kurkowym.


Warkocz polędwicy wieprzowej oczyścić z błon, pokroić na 4-5 części, lekko rozbić tłuczkiem i zamarynować.

Marynata: sok słodko – pikantny chili, sos sojowy, zioła prowansalskie, sól, pieprz, miód, kieliszek wódki, oliwa.
Rozbite polędwiczki włożyć do marynaty na 24 godziny. Smażyć na patelni grillowej. Układac na gorącym sosie kurkowym.
 Sos z kurek na 4 porcje:
0,5 kg grzybów kurek
2 posiekane drobno cebule
125 ml śmietana kremówka 30%
2 żółtka
1 pęczek posiekanego koperku
Sól ,pieprz biały, szczypta rosołu instant
2 łyżki masła i trochę oliwy do smażenia

Etapy przygotowania

Grzyby dobrze wypłukać, odcedzić. Nastawić w garnku wodę, zagotować ,osolić. Wrzucić na wrzącą wodę grzyby, zagotować i gotować 3 minuty. Grzyby odcedzić. Duże kurki pokroić, małe pozostawić całe. Nie gotować dłużej, ponieważ grzyby będą twarde.

Na dużej patelni zeszklić cebulę, dodać grzyby i dusić ok.5 minut, posolić, dodać pieprz do smaku i szczyptę rosołu instant. Wlać śmietankę i chwilę pogotować,ok.3 minuty. Wyłączyć gaz, zaciągnąć 2 żółtkami, dodać posiekany koperek.

2 komentarze:

  1. Ostatnio byłam na grzybach i nazbierałam dość dużo kurek..
    Polęwiczki wyglądają wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń