wtorek, 20 lipca 2010

Papryka faszerowana.




Paprykę umyć , odciąć czapeczki, wyczyścić środki. Blanszować  - czyli do gotującej,  osolonej wody włożyć papryki na ok. 3 minuty.
Ugotować ryż w dużej ilości osolonej wody, odcedzić lekko twardy, dojdzie w paprykach.
Do mielonego mięsa dodać przesmażoną cebulkę, jajka, majeranek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz i ugotowany ryż.
Wszystko dobrze wymieszać i nafaszerować paprykę.
Przykryć czapeczkami , które należy spiąć wykałaczką.
Papryki ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać bulionem z drobiu. Dorzucić kilka obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę pomidorów i zapiekać około 40 minut.
Papryka powinna być  lekko chrupiąca, nie rozciapana.
Zrobić sos na bazie pomidorów, sosu z zapieczonej papryki i odrobiny śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz