poniedziałek, 16 marca 2009

Żeberka z grilla

Grillowanie na ruszcie. Nazwa grill pochodzi od słowa angielskiego i znaczy piec na ruszcie ,zapiekać. W języku angielskim pojawiło się niedawno i zostało zaczerpnięte z starofrancuskiego słowa gredil, co oznacza ruszt, krata. Moda na przyrządzanie potraw na grillu przyszła z Niemiec.
Na temat doboru brykiet czy węgiel drzewny, technik rozpalania nie będę się rozpisywał każdy robi to inaczej i każdy na ten temat ma swoją teorię. Przypomnę tylko o jednym dopiero gdy rozżarzony węgiel czy też brykiet zmieni się w żar nieco pokryty białym nalotem popiołu , tworzymy z niego równą warstwę i układamy nasze żeberka na ruszt.
Jedno jest pewne późne popołudnie i wieczór to naprawdę świetny pomysł na relaks w towarzystwie przyjaciół przy ruszcie.
Potrawy podawane z rusztu mają charakterystyczny smak, są łatwe do przyrządzenia i są zdrowe bo zawierają mniej tłuszczu .Do grillowania nadają się nie tylko mięsa. Grillować można również ryby, warzywa a nawet owoce.

Składniki:
2 kg żeberek – podzielić na kawałki z 1-2 kostkami
Marynata:
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka ostrego sosu chilli
3 łyżki sosu sojowego kikkoman
2 łyżki miodu ( ja dodaję syrop klonowy)
1 łyżka startego świeżego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
5 posiekanych ząbków czosnku
50 ml ginu albo wytrawnej wiśniówki
3 łyżki oleju
Pieprz ,tymianek, majeranek do smaku

Sposób przyrządzenia:
Pocięte żeberka wrzucamy do gotującej wody z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i 2 kostek rosołu z drobiu. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy marynatę. Mieszamy wszystkie składniki razem .Ostudzone żeberka wkładamy do marynaty na 6 godzin i odstawiamy w chłodne miejsce. Co pewien czas obracamy żeberka w marynacie.
Żeberka osączamy z marynaty i pieczemy na grillu 10-15 minut, smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą. Możemy je podać posypując świeżo pociętym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz