Pork
chops with sunflower
4
kotlety schabowe
olej
do smażenia
2
łyżki masła
1
żółtko
2
łyżki słonecznika
1
łyżka natki pietruszki
2
łyżki bułki tartej
sól,
pieprz
6
ziemniaków małych
6
kawałów rozmarynu
Wykonanie.
Ziemniaki
niezbyt duże podłużne, obrać przekroić na pół i ugotować. Złożyć po dwie
połówki i włożyć rozmaryn.
Pestki
słonecznika wsypać do rozdrabniacza, dodać masło, żółtko, bułkę tartą, sól, pieprz,
natkę i utrzeć na gęstą pastę. Słonecznik może być grubo rozdrobniony.
Kotlety
lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym oleju po 3-4
minuty z każdej strony. Wraz z tłuszczem przełożyć do naczynia lub blaszkę
.Posmarować pastą słonecznikową i zapiekać 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Podawać z ziemniaczkami i jeżeli możemy z tłuszczykiem
wytopionym podczas zapiekania.