Roulade with
potatoes
1 kg ziemniaków
1-2 marchewki
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka masła
sol
pieprz
Farsz.
10 dag kaszy gryczanej
2 cebule
2 łyżki masła
1 jajko
2 łyżki natki pietruszki
pieprz
Wykonanie.
Ziemniaki obrać i ugotować razem z obranymi, całymi marchewkami. Ziemniaki
utłuc na puree, dodając stopniowo mąkę, następnie jajko, sól i pieprz. Marchewkę
odłożyć. Masę wyłożyć na natłuszczony papier i rozsmarować w prostokąt o
grubości 1,5-2 cm.
Farsz.
Ugotowaną kaszę wymieszać z posiekaną, przesmażoną na maśle cebulą, jajkiem
i pietruszką. Doprawić do smaku.
Farsz ułożyć na ziemniaczanym puree, na środku marchewkę i całość zwinąć w
rulon pomagając sobie papierem. Wierzch i boki posmarować jajkiem i posypać
bułką tartą.
Włożyć do podłużnej foremki i zapiekać w temp.200 stop.30 minut, aż się
ładnie zarumieni.
Podawać po 5-ciu minutach z sosem pieczarkowym.
Robiąc to danie nawet nie myślałem, że będzie tak wyśmienite i nie
pragnąłem mięska.