Rice Pudding with
Apples
Składniki.
10 dag ryżu
700 ml mleka
sól
1 laska wanilii
2 jajka
2 łyżki cukru
4 jabłka
1 łyżka soku z
cytryny
1 łyżeczka
cynamonu i cukru
Wykonanie.
Mleko zagotować
z solą, wsypać ryż i gotować na małym ogniu 30 minut.
Rozklejony ryż
przestudzić.
Jabłka obrać, usunąć
gniazda nasienne i pokroić w plastry. Skropić cytryną.
Żółtka utrzeć z
cukrem, ziarenkami wanilii i wymieszać z ryżem.
Białka ubić na
pianę i delikatnie połączyć z ryżem.
Na dno
wysmarowanych masłem naczyń żaroodpornych nałożyć warstwę ryżu, plastry jabłek,
przykryć ryżem i na wierzchu ułożyć plastry jabłek. Skropić cytryną, posypać
cukrem i cynamonem.
Zapiekać przez 20 minut w temp.200 stopni.