Warming soup for autumn
Jesienna ,
rozgrzewająca zupa jabłkowa
1 seler mały
2 jabłka winne
1/2 cytryny-sok
1 porcja
włoszczyzny
2 łyżki masła
100 ml śmietany
18%
sól, pieprz
gałka
muszkatołowa
1 łyżeczka
imbir świeży
natka
pietruszki
Wykonanie.
Z włoszczyzny, ziela
angielskiego i listka laurowego ugotować esencjonalny wywar.
Jabłka i seler
obrać, zetrzeć na tarce na łezkach i skropić cytryną.
Masło stopić w
rondlu , dodać starte jabłka i seler, dusić 10 minut. Mieszać, aby masa się nie
przypaliła.
Zalać wywarem z włoszczyzny ,dodać imbir, gałkę muszkatołową i
gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku cytryną, solą i
pieprzem. Dolać śmietanę i posypać natką pietruszki.
Żurek z leśnymi grzybami
50 dag grzyby leśne
30 dag kiełbasa biała
10 dag szynka wiejska wędzona
2 cebule
5 ząbków czosnku
250 ml zakwas żurku
200 ml śmietana 18%
2 łyżki natka
pietruszki
1,5 l bulion drobiowy
2 liść laurowy
5 ziaren ziele angielskie
sól
pieprz
majeranek
masło
olej do smażenia
Wykonanie
Do bulionu dodać liście laurowe i ziele angielskie i ugotować
białą kiełbasę. Wyjąć i pokroić w plasterki.
Czosnek, cebulę i szynkę wędzoną pokroić w kostkę i przesmażyć
na maśle z dodatkiem oleju, w trakcie smażenia dołożyć pokrojoną białą
kiełbasę. Całość dodać do gotującego sie
na małym ogniu bulionu. Chwilę pogotować, dodać zakwas.
Grzyby leśne pokroić na dosyć duże kawałki, przesmażyć na
maśle z oliwą, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i dodać do gotującej
się zupy. Gotujący się żurek doprawić do smaku, majerankiem i pieprzem.
Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy i połączyć z żurkiem. Doprowadzić do
zagotowania, ale ze śmietaną już nie gotować. Na koniec dodać natkę pietruszki.